Natanja den Boeft


Cranio-sacraaltherapeut
Dans- en bewegingsdocent
Danseres
Aikidoka

In 2014 ben ik gecertificeerd als cranio-sacraaltherapeut aan het Upledger instituut Nederland.

De studie tot cranio-sacraaltherapeut was een logische stap in mijn werkzame leven.

Mijn liefde voor beweging, mijn geloof in de kracht van zijn met dat wat er is en mijn interesse in de mens als mens komen hierin op een vanzelfsprekende manier samen.

Jarenlang werkte ik als dans- en bewegingsdocent aan dansacademies, voor dansgezelschappen en met amateurs in binnen- en buitenland.

Een mooi vak, maar ik wenste tijd en ruimte voor een ander soort verdieping en een ander soort relatie tot de mens waarmee ik werk. Een-op-een werken, met persoonlijke aandacht en veel tijd.

Ook wenste ik nieuwe voeding en een uitbreiding van mijn kennis en kunde op het gebied van beweging en de relatie van de mens tot haar of zijn mogelijkheden..

Zo kwam ik bij de cranio-sacraaltherapie. Waarin het gaat over de beweging ín het lijf, nog voor de wil aanzet tot zichtbare beweging. En over voelen waar die beweging vastzit, vastgehouden wordt, bevroren is. Vanuit de beweging komt de heling – fysiek, energetisch, emotioneel.

De studie bracht me de kennis en kunde die ik zocht en ook een diep geloof in het zelfhelend vermogen van de mens. Waarbij ik zie en meemaak dat niet alles te repareren is, maar dat er altijd een weg is naar meer vrijheid, naar een kunnen leven met wat er is en naar de mogelijkheid keuzes te maken in plaats van geleefd te worden door een ziekte, blessure of trauma. In de kwaliteit van leven is altijd heling mogelijk.

De kwaliteiten die ik heb ontwikkeld als danser en dansdocent – intrinsieke kennis van beweging, creativiteit, muzikaliteit, eigenheid en improviseren met wat er is – breng ik mee naar de therapeutische context. 

Aikido is jarenlang een constante geweest in mijn leven. De training van lichaam en geest, het bewegen met kracht en vloeibaarheid, kunnen blijven staan én kunnen meebewegen – het heeft me ten diepste gevormd en een plaats gekregen in al het werk dat ik doe.